ßßß
W przeciwieństwie do mąki białej, mąka pszenna dysponuje większą ilością składników odżywczych. Wystarczy wprowadzić kilka niewielkich zmian w diecie, aby doświadczyć pełnej magii odżywczej, jaką niesie za sobą mąka pszenna, a jednocześnie nie rezygnować z żywności, którą kochamy. Podczas tworzenia domowych wypieków, warto skorzystać z mieszanki maki białej i pszennej, która świetnie nadaje się do pieczenia ciast, ciasteczek i babeczek.
W przypadku pieczenia chleba, najlepiej optować za przepisami, które wymagają zastosowania jedynie 100-procentowej mąki pszennej. Aczkolwiek, decydowanie się na całkowite zastąpienie mąki białej pszenną, niesie też ze sobą pewne wady. Podczas gdy w kwestii zdrowego odżywiania, mąka pszenna bije na głowę mąkę tradycyjną, to pod względem struktury, smaku i jakości potrawy jest już nieco gorzej. Tak więc, chleb przyrządzony tylko z mąki pszennej i drożdży, będzie miał lepszy wpływ na zdrowie organizmu, ale jego struktura i objętość będą dużo gorsze. Drożdże polegają na glutenie, który nadaje potrawie odpowiedniej konsystencji i objętości. Z kolei, mąka pszenna nie posiada wystarczającej ilości protein do produkcji glutenu. Ponadto, może jeszcze bardziej ograniczyć jego ilość podczas ugniatania lub miksowania. Gluten nadaje ciastu elastyczności i umożliwia jego rozciąganie. Dodatkowo, produktem ubocznym w tym procesie jest dwutlenek węgla, który zapewnia ciastu odpowiednią objętość. Tak więc, aby uchronić domowy chleb przed niewielkim rozmiarem i twardą teksturą, należy na początek zastąpić 25-50% zawartości mąki białej, zdrowszą mąką pszenną. Zastosowanie tej mieszanki sprawdza się również podczas przyrządzania szybkiego pieczywa. Pamiętajmy, że im więcej protein w mące, tym więcej glutenu powstanie po zmieszaniu jej z płynem. Podczas kulinarnych przygód warto korzystać z takiego rodzaju mąki, który jest przeznaczony do przyrządzania konkretnych wypieków – przykładowo, mąka chlebowa do pieczenia chleba lub mąka tortowa do pieczenia ciasta. Większość przepisów wymagających użycia mąki pszennej, nawołuje do korzystania z mąki uniwersalnej, która jest poddaną obróbce termicznej, mieszaniną twardej i miękkiej pszenicy. Rodzaje mąki, które nie należą do rodziny pszennych, bardzo często zapewniają niewielką objętość ciasta, albo nawet żadnej. I dlatego, najczęściej są traktowane domieszką mąki pszennej, aby zapewnić odpowiednie formowanie się glutenu.
Decydując się na przechowywanie mąki w szczelnie zamkniętej plastikowej torbie, w lodówce, okres ważności wyniesie do 6 miesięcy. Jednakże, przechowywanie mąki w szafce, skróci okres jej spożycia o kilka miesięcy. Z racji tego, że mąka pszenna odznacza się obecnością kiełków pszenicy, nie jest tak wytrzymała, jak inne rodzaje, ponieważ rośnie w niej zawartość nienasyconego oleju. I dlatego też, jeśli mąka nie jest przechowywana w chłodnym miejscu, może doświadczyć zjełczenia, które zniszczy ją bezpowrotnie. Tak więc, najlepiej przechowywać ją w szczelnym pojemniku umieszczonym w zamrażarce lub w lodówce.
Porcja: 120g Kalorie: 431 kcl
Błonnik pokarmowy4,1 g
z cukrów367 kcal
z białek51 kcal
z alkoholu0 kcal
Gęstość6,96E-05 g
Objętość237 g/m3
Food folate4,1E-05 μg
Tłuszcze jednonienasycone0,143 μg
Tłuszcze wielonienasycone0,675 μg
Tłuszcz1,5 g
Tłuszcze nasycone0,243 μg
Węglowodany90 g
Total Folate0,000162 μg
Cukier0,356 g
Białko13 g
Tryptofan0,16 g
Treonina0,35 g
Izoleucyna0,455 g
Leucine0,884 g
Lysine0,298 g
Metionina0,226 g
Cystyna0,277 g
Fenyloalanina0,644 g
Tyrosine0,361 g
Walina0,531 g
Arginina0,515 g
Histydyna0,29 g
Alanina0,415 g
Kwas asparaginowy0,558 g
Kwas glutaminowy4,4 g
Glicyna0,468 g
Prolina1,6 g
Seryna0,636 g
A0 μg
B10,000725 mg
C0 mg
B69,9E-05 mg
E0,000265 mg
Beta-Tocopherol0,00011 μg
Gamma-tocopherol0,000833 μg
Delta-tocopherol4,8E-06 μg
B36E-06 mg
B120 μg
B20,000414 mg
B50,00055 μg
B90,000121 μg
K6E-07 μg
Retinol0 μg
Beta Kryptoksantyna0 μg
Likopen0 μg
Luteina + Zeaksantyna7,7E-05 μg
A(IU)2 IU
Bete-karoten1,2E-06 μg
Alfa-karoten0 μg
Omega-30,039 mg
Omega-60,636 mg
Fosfor0,222 mg
Magnez0,041 mg
Potas0,163 mg
Sód0,171 μg
Wapń0,095 mg
Żelazo0,0048 mg
Cynk0,0011 mg
Mangan0,0013 μg
Miedź0,000213 μg
Selen4,2E-05 μg
Cholesterol0 μg
Objętość(ml)0 ml